Schommel maken

Zelf een schommel maken

Een schommel maken omdat je er altijd al een in de tuin hebt willen hebben? Of omdat de kinderen of kleinkinderen ernaar vragen? Dat kan! Zelf een schommel maken is helemaal niet moeilijk.

Met een schommel kun je zwaaien en zwieren en zelf weer helemaal kind zijn. Natuurlijk kun je ook gewoon een schommel maken voor de kinderen. Na het lezen van dit artikel is de basis gelegd voor jouw nieuwe schommel.

Als je zelf een schommel wil maken, moet je wel een veilige schommel maken. Je hebt er niets aan als de schommel omvalt of op een andere manier heel onveilig is. Binnen ongeveer tien uren klussen kun je een prachtige schommel maken. Mits je de juiste materialen én de juiste bouwtekening hebt.

Bouwtekeningen downloaden

Schommel maken

Schommel maken

Een schommel maken om te zwieren en te zwaaien

Natuurlijk kun je een schommel maken in een hoge boom. Helaas weet je nooit hoe stevig de takken van een boom zijn. Veiligheid gaat altijd boven alles. Je wilt toch niet dat de tak waar de schommel aan hangt ineens afbreekt.

Al lijkt de tak nog zo stevig, een frame met een schommel is altijd veiliger. Een frame voor een schommel moet je maken van stevig hout. Het is het allerbelangrijkst dat het frame betrouwbaar is.

Bespaar nooit op hout voor een schommel!

Een schommel maken doe je dus met stevig en betrouwbaar hout en met materiaal van roestvast staal voor de constructie. Een frame voor een schommel maken is misschien meer werk dan een schommel in een boom hangen. Maar als de schommel hangt, dan mag er resultaat er zijn.

Je kunt een frame maken met palen die je de grond in slaat. Je kunt de onderkant cementeren. Voordeel hiervan is dat de schommel stevig staat. En dat is belangrijk, want behalve dat hij dan veiliger is, dat de wind geen vat krijgt op het frame.

Als je alleen een schommel gaat maken voor aan een boomtak, dan ben je zo klaar. Je hoeft dan natuurlijk alleen maar een plankje te maken waar je op kunt zitten. En voor stevige touwen zorgen, uiteraard.

Bouwtekeningen downloaden

Schommel maken

Schommel maken

Een veilige schommel maken

Niet alleen het hout moet betrouwbaar zijn als je begint met een schommel maken, ook het touw moet tegen een stootje kunnen. Daarnaast moet je de schommel testen op alle risico’s die je kunt verzinnen. Zo mag het touw niet al te lang zijn en moet de constructie stevig en betrouwbaar zijn.

De veiligheid kun je testen door bijvoorbeeld iets zwaars aan de constructie te hangen. Je kunt ook zelf aan de balk gaan hangen. Als hij daar tegen bestand is, is de constructie wellicht veilig genoeg voor schommelende kinderen.

Door de steunbalken van het frame te verankeren, maak je een solide constructie.

Een schommel maken is een klusje voor elke doe-het-zelver, van welk niveau dan ook. Maar we kunnen niet vaak genoeg de veiligheid benadrukken…

Met een bouwtekening een schommel maken

Als je het besluit genomen hebt om zelf een schommel te maken, kun je misschien niet wachten om te beginnen. Toch raden wij je aan eerst naar een goede bouwtekening uit te zien. Zo maar ergens beginnen, kan natuurlijk ook. Maar dan weet je niet zeker dat je een veilige schommel maakt.

Met een bouwtekening wordt stap voor stap uitgelegd wat je moet doen om een veilige schommel te maken. In de tekening staat precies vermeldt waar de schommel aan moet voldoen en wat je aan moet schaffen. Goede voorbereiding is, zoals altijd, het halve werk.

Als je hier een bouwtekeningenpakket downloadt, heb je naast bouwtekeningen voor een schommel maken ook tal van andere bouwtekeningen, waarmee je elk klusproject aankan.

Met een bouwtekening weet je waar je aan toe bent en waar je allemaal rekening mee moet houden. Waar je ook op moet letten, het komt in orde met het stappenplan bij de bouwtekening.

Voor je het weet heb je een prachtige schommel in je tuin, waaraan je kinderen of kleinkinderen veel plezier beleven. Als je dan vertelt dat je hem zelf gemaakt hebt, gooi je hoge ogen.

Bouwtekeningen downloaden

Schommel maken

Schommel maken

Beginnen met een schommel maken

Als je begint met het maken van een schommel, heb dan voor ogen waar je hem wilt plaatsen. Je moet rekening houden met de ruimte die de schommel inneemt, maar ook met de ruimte die spelende kinderen nodig hebben. Je hebt er immers niets aan als je tijdens het schommelen steeds ergens tegenaan schopt.

Met de bouwtekening weet je precies hoe je de verschillende balken moet monteren om een sterk bouwwerk te creëren.

Als je eenmaal een prachtige schommel gemaakt hebt, kun je doorgaan naar je volgende klusproject. We gaan ervan uit dat je de smaak te pakken krijgt. Klussers zijn doorgaans erg trots op hun klusprojecten. En naasten van klussers helemaal!

Zelf meubelen maken, zelf een konijnenhok maken, zelf een poolbiljart maken, er zijn tal van klusprojecten te bedenken. Met de bouwtekeningen kun je in elk geval aan de slag. Voor elk denkbaar project is een bouwtekening beschikbaar.

Veel succes als je begint met een schommel maken!

Schommel maken

Bouwtekeningen downloaden