Soorten pergola’s: welke pergola’s zijn er & waarvoor gebruik je ze?

Een pergola in uw tuin zorgt voor extra sfeer. Omdat u bij een pergola over het algemeen gebruik maakt van klimplanten, krijgt u een extra ruimtelijk effect en een zeer natuurlijke uitstraling in uw tuin. Er zijn diverse soorten pergola’s te koop of zelf te maken.

Bouwtekeningen downloaden

Soorten pergola’s

Als het gaat om de verschillende soorten pergola’s kunt u denken aan het materiaal waar de pergola van is gemaakt, maar ook aan de functie die de pergola heeft in de tuin.

Houten pergola

Als het gaat om de soorten pergola’s worden pergola’s vaak hout gemaakt omdat dit een zeer natuurlijke uitstraling geeft aan de tuin. Daarnaast past een pergola van hout bij vrijwel alle types woningen. Er zijn verschillende houtsoorten geschikt voor het maken van een pergola. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan dennenhout of kastanjehout.

Deze houtsoorten zijn zeer goed bestand tegen houtrot en schimmel. Hardhout is een iets duurdere optie, maar zeker ook een goede keus. Een pergola van hardhout gaat zeker jarenlang mee.

Bouwtekeningen downloaden

Aluminium pergola

Een andere keus in de vele soorten pergola’s is een pergola van aluminium. Tegenwoordig worden de meeste pergola’s van dit materiaal gemaakt. De reden daarvan is dat een aluminium pergola zeker zo’n 30 jaar meegaat en daarmee de meest houdbare pergola is.

Een pergola van aluminium kan een wat modernere uitstraling geven aan een tuin maar dit is ook nog weer afhankelijk van het soort planten waarmee u de pergola laat begroeien.

Kunststof pergola

Dit is waarschijnlijk het goedkoopste alternatief van de soorten pergola’s en deze wordt niet vaak gekozen. Toch kan kunststof prima gebruikt worden voor een pergola. Meestal gaat het vooral om het dak en worden de zijpalen toch wel van hout gemaakt. Een groot voordeel is de lagere prijs en het tegenhouden van UV-stralen.

Een nadeel kan zijn dat een kunststof pergola alleen gekozen kan worden in de kleuren wit en doorzichtig. Daarnaast is het belangrijk dat deze soort pergola regelmatig wordt schoongemaakt.

Hoekjes in de tuin

Voor welke soort pergola u ook kiest, het leuke van een pergola is dat u daarmee de mogelijkheid hebt om verschillende hoekjes te creëren in uw tuin. Het is bijvoorbeeld heel romantisch om onder een mooi begroeide pergola een leuk tuinbankje te plaatsen.

Daarnaast zou u de pergola kunnen gebruiken als afscheiding tussen de groentetuin en de siertuin.

Een andere mogelijkheid is het afgrenzen van een speelplek voor de kinderen door middel van een pergola.

Als de pergola goed begroeid is, hebben de kinderen het gevoel dat ze een eigen domein hebben, terwijl u ze toch in de buurt heeft en zo een oogje in het zeil kunt houden.

Eenmaal je de smaak van het klussen trouwens te pakken hebt, is er niets dat je nog tegenhoudt om meer dingen zelf te maken met behulp van bouwtekeningen. Wat denk je bijvoorbeeld van een konijnenhok, kippenhok, hondenhok, kast, deur, tuinhuis, carport, … Niets is nog onmogelijk voor jou!

Bouwtekeningen downloaden