Pergola maken voor druiven

Wie schaduw in de tuin op prijs stelt, kan een pergola maken voor druiven. Bijkomend voordeel is dat je in het najaar kunt genieten van heerlijk fruit uit eigen tuin. Een pergola maken voor druiven is relatief eenvoudig en het zal de tuin een mooie uitstraling geven.

Bouwtekeningen downloaden

Een pergola maken voor druiven, hoe doe je dat?

Uiteraard zijn er pergola’s op de markt die kant-en-klaar worden aangeleverd. Meer dan een grondboor, houten hamer en een schroevendraaier heb je doorgaans niet nodig. Zelf een pergola maken voor druiven is natuurlijk veel leuker. Moeilijk? Welnee! Zorg wel dat je gebruik maakt van geïmpregneerd hout, want jouw pergola moet minimaal een jaar of tien mee kunnen.

Of je nu kiest voor een kant-en-klaar pakket of een standaard ontwerp, er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden. Allereerst is daar het gebruik van de grondboor. Vergewis je van het feit dat er geen leidingen lopen in de grond waarin je een gat wilt boren.

Je zult niet de eerste zijn die dwars door de elektriciteitsleiding van de tuinverlichting heen gaat. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede waterpas gebruikt. Een scheef geplaatste pergola kan jarenlang een doorn in het oog zijn.

Van oudsher worden pergola’s gemaakt van hout. Tegenwoordig zijn er ook pergola’s verkrijgbaar van steigerbuizen. Wil je een pergola maken voor druiven, dan is dit materiaal daar niet echt geschikt voor. De buizen zijn te dik en bieden daarom te weinig houvast voor de druivenranken.

Bouwtekeningen downloaden

Je gaat een pergola maken voor druiven, maar welk druivenras gebruik je?

Er zijn veel druivenrassen in de handel. Niet ieder ras is echter geschikt voor een pergola en niet iedere plant gedijt goed in het relatief koele Nederland.

Het is daarom van belang het juiste druivenras voor je pergola te kiezen. In ieder geval moet het ras geschikt zijn voor de volle grond. Onderstaande rassen zijn een goede optie:

  • Vroege van der Laan. Dit wordt algemeen gezien als de beste witte druif voor in ons klimaat. De plant is sterk en redelijk goed bestand tegen schimmelziektes.
  • Boskoops Glorie. Dit ras geeft een zoete blauwe druif en is vroeg in het jaar te oogsten. De plant groeit erg snel.
  • Esther. Deze plant is uitermate goed bestand tegen schimmels en krijgt in het najaar een prachtig donkerrood blad.
Bouwtekeningen downloaden