Zelf een konijnenhok maken, op maat van je konijn

Wil je een konijnenhok maken maar weet je niet hoe? Met onze bouwtekeningen voor een konijnenhok lukt het altijd.

Konijnen geven veel gezelligheid, zowel aan kinderen als aan volwassenen. Uiteraard gun je ze het mooiste hok. En daarom zorg je voor het perfecte onderkomen.

Natuurlijk kun je de prachtigste konijnenhokken kopen. Maar is een konijnenhok maken niet veel leuker? Precies zoals jij het wilt en mooi vindt.

Bovendien zijn konijnenhokken die je kant-en-klaar koopt best prijzig. Zelf een konijnenhok maken is vele malen goedkoper.

Bouwtekeningen downloaden

Een konijnenhok maken voor je huisdier

Van alle huisdieren die in Nederland gehouden worden, staan konijnen op nummer drie. Konijnen zijn dus heel populair. Een konijn is niet alleen gezellig, maar is ook nog eens intelligent.

Heb je konijnen, dan heb je vrienden voor het leven. En je vrienden gun je toch een mooi onderkomen?

Voor je een konijnenhok gaat maken, bepaal je welk konijnenras je wilt aanschaffen. Het ene konijn heeft namelijk meer ruimte nodig dan het andere. Daarnaast is het belangrijk te bepalen hoeveel konijnen je wilt hebben.

Waar je het verblijf voor je konijnen neer gaat zetten, is geheel aan jezelf. Je kunt een verplaatsbaar konijnenhok maken die als ren geschikt. Deze zet je meestal op het gras. Je kunt ook een konijnenhok maken op een vaste plek in de tuin.

Het konijnenhok maken van je dromen

Als je zelf een konijnenhok maakt, kun je hem zo maken dat hij precies voldoet aan je wensen. De maat, het model, de kleur, alles kun je zelf bepalen.

Als je kiest voor een konijnenhok maken voor op het gras, dan is het slim om hem zo te maken dat hij verplaatsbaar is. Op die manier kun je het konijnenhok op een andere plek zetten als je bijvoorbeeld het gras wil maaien.

Natuurlijk zijn er meer voordelen aan een verplaatsbaar hok. Zo heeft het konijn altijd vers gras. Voorwaarde is wel dat je moet kiezen voor een hanteerbaar konijnenhok. Anders is het niet te tillen als je het wilt verplaatsen.

Wil je een konijnenhok maken op poten, dan kan dat natuurlijk ook.

Een konijnenhok op poten moet, net als een ren, een nachtverblijf hebben en een open gedeelte. Konijnen moeten altijd buitenlucht hebben, maar ook een beschutte plek.

Een konijnenhok op poten staat meestal op een vaste plek in de tuin. Voordeel hiervan is dat je hem zo groot kunt maken als je zelf wilt. Daarnaast staat het te maken konijnenhok nooit in de weg, omdat hij een vaste plaats heeft.

Bouwtekeningen downloaden

Een konijnenhok maken met jouw persoonlijke touch

Ook als je volgens een bouwtekening een konijnenhok maakt, kun je het een persoonlijk touch geven. Je kunt kiezen uit meer dan 10.000 verschillende bouwtekeningen. Er zit altijd een tekening bij die voldoet aan je wensen.

Als je een konijnenhok gaat maken, houdt er dan altijd rekening mee dat je het regelmatig moet verschonen. Een uitschuifbare lade kan behulpzaam zijn. Ook een gedeelte waar je het konijn of de konijnen tijdelijk apart kunt zetten is handig.

Een konijnenhok maken waarvan het dak open kan is een aanrader. Zo heb je de ruimte om je konijn uit het hok te halen. Ook ruimte voor het goed schoonmaken van het verblijf ontstaat zo eenvoudig.

Stel, je wilt drie konijnen. Zorg er dan voor dat alle drie de konijnen voldoende ruimte hebben. Dit doe je door vooraf te bepalen hoe ruim het konijnenhok wordt dat je gaat maken. Konijnen zijn gezelschapsdieren, maar wensen niet altijd op elkaars lip te zitten.

Zoek voor het ras konijn dat jij wilt uit hoeveel ruimte jouw konijn nodig heeft.

Bekijk ook hoe je het dak van het konijnenhok wilt maken. Je kunt het van gaas maken, maar bedenk dan wel dat het konijn daarnaast een goed overdekt verblijf moet hebben. Een konijn kan niet de hele dag in de regen zitten, bijvoorbeeld.

Een houten dak voor een konijnenhok is prima. Maar denk er dan wel aan of de konijnen genoeg frisse lucht krijgen.

Elk huisdier verdient een veilige plek, je konijnen natuurlijk ook. Voor je start met een konijnenhok maken kijk je daarom of het niet op de tocht staat of juist in de volle zon. Ook gevaren van buitenaf moeten geweerd worden.

Je begint het de buitenkant, als je een konijnenverblijf gaat maken. Daarna volgt de binnenkant. Details maken het konijnenhok af.

Bouwtekeningen downloaden

Doe-het-zelf konijnenhok maken

Ook als je zelf dacht niet zo handig te zijn, kun je een konijnenhok maken. Met de bouwtekeningen die je hier kunt downloaden, is het goed te doen. Alles wordt stap voor stap uitgelegd.

Misschien heb je na dit project zin om nog veel meer zelf te maken. Dat kan, een konijnenhok maken is een goede oefening voor volgende projecten. Hierna wil je misschien een steigerhouten loungebank maken of een tuinhuisje.

Zonder bouwtekening een konijnenhok maken is geen goed idee. Allereerst ben je dan veel langer bezig. Daarnaast weet je niet waar je moet beginnen. Het stappenplan biedt de oplossing.

Met een bouwtekening is een konijnenhok maken een peulenschil. Iedereen kan het!

Stap voor stap een konijnenhok maken

Voor je begint met een konijnenhok maken, doorloop je deze stappen:

  1. Verdiep je in welk ras konijnen je wilt en hoeveel konijnen er in jouw konijnenhok moeten.
  2. Bekijk goed hoeveel ruimte per konijn nodig is.
  3. Bepaal of je de konijnen op gras wilt houden of niet.
  4. Download de bouwtekeningen en kies een mooi konijnenhok uit.
  5. Schaf de juiste materialen aan en eventueel gereedschap dat je nog niet bezit.
  6. Lees je goed in voor je begint, vooral als je wat minder handig bent.
  7. Aan de slag: je kunt een konijnenhok maken.

Voor elke klusser is een geschikte bouwtekening voor een konijnenhok (en veel meer) beschikbaar.

Konijnenhok maken met de kinderen

Zelfs je kinderen kunnen helpen bij het fabriceren van een prachtig konijnenverblijf. Samen een konijnenhok maken is natuurlijk helemaal leuk. Afhankelijk van welke leeftijd de kinderen hebben, kunnen ze je een handje helpen. Al is het alleen maar om alles aan te geven.

Een konijnenhok maken wordt zo een familieproject.

Bouwtekeningen downloaden