Zelf een konijnenhok maken

Zelf een konijnenhok maken

In de handel vind je konijnenhokken in alle maten en kleuren. Maar het is best mogelijk dat je je gading niet vindt. Je beslist om het zelf te doen Je kan dus beter zelf een konijnenhok maken.

Zelf een konijnenhok maken mag geen probleem zijn als je een beetje handig bent. Waar moet je op letten als je zelf aan de slag gaat? Welke materialen gebruik je best om een degelijk konijnenhok te bouwen? Ga je gebruik maken van een bouwtekening voor een konijnenhok?

Bouwtekeningen downloaden

Zelf een konijnenhok maken: de afmetingen

Bij het uittekenen van het plan moet je rekening houden met het aantal konijnen dat er gehuisvest zal worden. Hoe groter je konijnenhok hoe beter. Wanneer de beschikbare oppervlakte beperkt is, kan je in de hoogte bouwen. Je kan indien gewenst werken met meerdere verdiepingen.

Voorzie minimaal één vierkante meter per konijn.

Hou er ook rekening mee dat er verschillen zijn tussen konijnenrassen. Zo heeft een actief dwergkonijn ondanks zijn beperkte afmetingen meer ruimte nodig. Bij het bepalen van de hoogte moet je voorzien dat een konijn in het hok op zijn achterpoten moet kunnen staan. Dat er een deel lager is, kan geen kwaad.

Maar het is belangrijk dat het konijn op één of meerdere plaatsen kan staan.

Misschien wil je jouw konijnenhok voor binnen en voor buiten gebruiken.

Zelf een konijnenhok maken

Zelf een konijnenhok maken: belangrijke tips

Wanneer je zelf een konijnenhok maakt, moet je er ook rekening mee houden dat konijnen knaagdieren zijn, die aan hoekjes en randjes zullen knabbelen. Daarom gebruik je best hoekstrips, die je in de meeste doe-het-zelf-zaken kan kopen.

Voor je eigen comfort zorg je er ook best voor dat het konijnenhok makkelijk schoongemaakt kan worden en dat je je konijn(en) er makkelijk kunt uitpakken.

Een dak met scharnieren kan je makkelijk openklappen. De voorkant van je konijnenhok moet je helemaal of voor een groot deel kunnen openen zodat je het hok makkelijk kan reinigen.

Voorzie ook een donkere beschutte ruimte in je konijnenhok waar de konijnen ’s nachts makkelijk tot rust kunnen komen.

Bouwtekeningen downloaden

Zelf een konijnenhok maken

Zelf een konijnenhok maken: materiaalkeuze

Houtsoorten die geschikt zijn voor een konijnenhok zijn bijvoorbeeld multiplex, hardhout en betonplex. Zorg er wel voor dat de houtsoorten die je gebruikt behandeld zijn om bestand te zijn tegen de weersomstandigheden.

De binnenkant van je konijnenhok kan je bekleden met plakplastic en een stukje vinyl kan gebruikt worden als vochtbestendige bodem voor je konijnenhok.

Zelf een konijnenhok maken: de ren

Voor de ren kies je best voor volièregaas. Met zijn kleine openingen van 1 vierkante cm is dit gaas veel geschikter dan gaas met grotere gaten omdat je op die manier vermijdt dat roofdieren het hok kunnen binnendringen.

Kippengaas is minder geschikt voor konijnenhokken omdat de konijnen dit vrij gemakkelijk kapot kunnen knagen. Aangezien je konijnen voldoende beweegruimte moeten hebben, maak je best een ruime, vast ren.

Zelf een konijnenhok maken

Bouwtekeningen downloaden