Konijnenziektes: welke zijn er en hoe kan je ze voorkomen?

Konijnen zijn dieren die redelijk vatbaar zijn voor een aantal konijnenziektes. Gelukkig zijn de meeste konijnenziektes eenvoudig te voorkomen en/of te verhelpen. Daarom is het belangrijk het konijn elke dag goed te observeren. Vaak merk je wel snel aan een konijn of hij pijn heeft of ziek is. Het diertje gaat bijvoorbeeld knarsetanden of hijgen of hij wil niet meer eten.

Veel konijnenziektes hebben een relatie met het spijsverteringsstelsel omdat de darmen van een konijn erg gevoelig zijn. In al deze gevallen is het belangrijk dat het dier goed blijft eten en drinken. Als de darmen stil komen te liggen is het moeilijk om ze weer op gang te krijgen.

Bouwtekeningen downloaden

Gasvorming in de darmen bij de konijnenziektes

Gasvorming in de darmen als konijnenziekte, is in veel gevallen te voorkomen door er voor te zorgen dat het konijn alleen geschikt voedsel krijgt en vooral niet te veel kool.

Als het konijn last heeft van gas, wil ze vaak niet meer eten en er zijn harde borrelende geluiden te horen in de buik. Meestal wordt het konijn ook apathisch en wil hij met rust gelaten worden.

Als het bij gasvorming om een buitenkonijn gaat, is het belangrijk dat het dier direct naar binnengaat en lekker warm gehouden wordt. Ook al wil het konijn niet meer eten, het is erg belangrijk om toch te blijven voeren.

Daarnaast is het goed om een pijnstiller te geven en als het langer duurt, is het echt zaak om langs de dierenarts te gaan.

Bouwtekeningen downloaden

Snot bij de konijnenziektes

Snot wordt veroorzaakt door een bacterie die veel konijnen bij zich dragen. Deze bacterie wordt pas een probleem als de weerstand van het dier vermindert.

Vaak begint deze konijnenziekte met niezen en een loopneus. Als u meerdere konijnen heeft, is het belangrijk om het zieke dier te isoleren, want snot is erg besmettelijk.

Waarschijnlijk gaat snot niet vanzelf over en heeft uw dier antibiotica nodig. Als dit namelijk niet behandeld wordt, kan het dier er aan overlijden.

Om snot bij een konijn te voorkomen, is het belangrijk om het hok goed schoon te houden, goede voeding te geven en te zorgen voor een aangename temperatuur in het konijnenverblijf.

Verstopping bij de konijnenziektes

Als uw konijn steeds minder wil eten en als u ziet dat de keutels steeds harder en kleiner worden, zou het kunnen dat er een verstopping van de darmen is opgetreden. Als konijnen zichzelf wassen komen er nog al eens haren naar binnen. Om deze haren naar buiten te krijgen, is een goede darmwerking noodzakelijk.

De darmen hebben hiervoor veel vezels nodig. De vezels houden de darmen namelijk goed in beweging. Om verstopping te voorkomen, is het goed om te zorgen voor veel vezels.

Dit kan door genoeg hooi en groenvoer te geven. In het geval van verstopping kunt u het beste naar de dierenarts gaan zodat deze darmstimulerende medicijnen en evt. pijnstilling kan geven.

Het observeren van de konijnen en zorgen voor goed voedsel en een schoon konijnenhok, kunnen er voor zorgen dat uw konijnen weinig last hebben van konijnenziektes.

Bouwtekeningen downloaden