Konijnenhok voor binnen maken

Ga je zelf een konijnenhok voor binnen maken, dan moet je op een aantal dingen letten. Lees daarom voor je begint onderstaande tips.

Bouwtekeningen downloaden

Oppervlakte van het konijnenhok voor binnen

De grootte van het hok is afhankelijk van het aantal konijnen dat je wilt houden. Reken een vierkante meter per konijn. Bedenk van te voren waar je het konijnenhok voor binnen wilt plaatsen. Meet van te voren de beschikbare ruimte op. Zo weet je zeker dat je konijnenhok voor binnen past.

Heb je niet voldoende vloeroppervlak, dan kun je met plateaus werken. De hoogte van het hok is afhankelijk van de grootte van je konijn. Je konijn moet er rechtop in kunnen staan.

Zorg ook voor een donkere, beschutte ruimte in het hok. Een konijn wil zich af en toe terugtrekken.

Materiaal van het konijnenhok voor binnen

Aan een konijnenhok voor binnen worden minder eisen gesteld dan aan een buitenhok. Zo hoeft het materiaal niet weerbestendig te zijn. Het is wel belangrijk om te zorgen voor een goede afwerking van alle hoekjes. Gebruik hoekstrips om te voorkomen dat je konijnen aan de hoekjes gaan knagen

Gebruik geen kippengaas, want ook dat knagen ze al snel kapot. Volièregaas is stevig en daardoor erg geschikt voor konijnenhokken. Vaak worden konijnenhokken van hout gemaakt. Vurenhout, multiplex, betonplex en hardhout zijn geschikte houtsoorten. Zoals gezegd hoeft de buitenkant niet vochtbestendig te zijn.

Bouwtekeningen downloaden

De bodem van een konijnenhok voor binnen moet dit echter wel zijn. Anders kan het hout gaan rotten door urine van het konijn. Een houten bodemplaat zal dus gebeitst moeten worden. Alternatieven zijn stevig plakplastic of vinyl op de bodemplaat. Ook kun je een aanrechtblad gebruiken. Ga je de hoogte in met je hok, zorg dan dat de trapjes ook gebeitst zijn.

Verder moeten de trappen niet te steil zijn.

Konijnenhok makkelijk schoonmaken

Let erop dat het konijnenhok voor binnen makkelijk schoon te maken is. Je kunt dit doen door een dak te maken dat je helemaal open kunt klappen. Ook handig is een voorkant die je helemaal kunt verwijderen. Zo kun je overal goed bij tijdens het schoonmaken.

Afwerking en inrichten van het konijnenhok voor binnen

Allereerst moeten er natuurlijk drinkflessen en een voerbak aanwezig zijn in het hok. Houd hier rekening mee bij je ontwerp. Controleer als je klaar bent met het konijnenhok voor binnen of het hok veilig is. Er mogen geen uitstekende delen, losse schroeven of spijkers zijn waaraan het konijn zich kan verwonden.

Bouwtekeningen downloaden