Konijnenhok ontsmetten: wanneer en hoe?

Konijnenhok ontsmetten moet zeker 2-3x per jaar gebeuren. Een goede hygiëne is belangrijk voor het welzijn van je konijn. Konijnenhokken moeten minstens één keer per week worden schoongemaakt. Zorg dat je dus ook ieder half jaar je konijnenhok ontsmet. Doe dit in ieder geval direct nadat een konijn ziek is geweest, of erger nog, als het konijn is overleden.

Bouwtekeningen downloaden

Schoonmaken en ontsmetten konijnenhok

Een konijnenhok kan prima met water schoongemaakt worden. Normaal volstaat een keer in de week verschonen. Maak daar twee keer van als je konijn zijn behoefte overal in het hok doet.

Als je meerdere konijnen hebt, is het logisch dat je dan ook het konijnenhok vaker moet verschonen. Als het hok begint te stinken, wordt het zeker tijd voor een schoonmaakbeurt.

In de zomer is hygiëne extra belangrijk. Er komen namelijk veel vliegen op de lucht af en daar kan je konijn ziek van worden.

De meeste konijnen zijn zindelijk en hebben een vaste plek om hun behoefte te doen. Je kunt op die plek een konijnentoiletdoos zetten. Het is een plastic bak waarin je konijn zijn behoefte kan doen. Gebruik schoonmaakazijn voor de urineplekken als je konijnhok toch wel erg vies is of stinkt.

Je kunt speciale schoonmaakmiddelen voor het konijnenhok kopen. Hierin wordt vaak citronella gedaan. Dit houdt vliegen en insecten op afstand.

Gebruik speciale ontsmettingsmiddelen om je konijnenhok te ontsmetten. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar.

De werking van deze middelen is krachtiger en effectiever dan de normale schoonmaakmiddeltjes.

Bouwtekeningen downloaden

Wanneer konijnenhok ontsmetten

Ter voorkoming van ziekte kun je het beste elke zes maanden je konijnenhok ontsmetten. Is je konijn ziek geweest of overleden? Dan moet je zelfs je konijnenhok ontsmetten om zeker te zijn dat eventuele aanwezige ziekteverwekkers worden vernietigd.

Hoe konijnenhok ontsmetten

Gebruik speciale ontsmettingsmiddelen, zoals Halamid, Dettol of andere ontsmettingsmiddelen met een basis van alcohol om je konijnenhok te ontsmetten. De meeste bacteriën worden daar wel mee gedood.

Ontsmettingsmiddelen helpen alleen niet afdoende na besmetting van de darmparasiet coccidium. Je zult dan het hok na ontsmetting nog eens grondig moeten reinigen met een goede stoomreiniger. Haal de bodembedekking uit het hok en stop het in een vuilniszak die je ver weg houdt van het hok.

Maak het konijnenhok dan goed schoon met een schoonmaakmiddel. Gebruik daarna een ontsmettingsmiddel. Sluit af met het reinigen met een stoomreiniger met stoom van minimaal 120 graden Celsius. Houdt het hok de eerste periode hierna goed schoon met schoonmaakmiddelen.

Bouwtekeningen downloaden