Konijnenhok onderdelen, welke heb je allemaal nodig?

Ben je van plan om zelf een verblijf voor je konijn(en) te maken? Naast dat het heel leuk is om zelf te doen, is het ook heel makkelijk dat je het hok kunt aanpassen aan je eigen wensen en aan die van het konijn. Een aantal konijnenhok onderdelen zijn noodzakelijk voor het welbevinden van het konijn.

Het verblijf moet weerbestendig zijn, het konijn heeft behoefte aan een nachthok / rustgedeelte met een open doorgang en het gaas moet van goede kwaliteit zijn.

Daarnaast is het handig om een schuiflade in het hok te maken, ideaal bij het schoonmaken. Een buitenren is ook favoriet bij konijnen. Zorg er in elk geval voor dat elk konijn minstens 1 m2 leefruimte heeft.

Je kan ook altijd gebruik maken van de konijnenhok bouwtekeningen.

Bouwtekeningen downloaden

Weerbestendige konijnenhok onderdelen

Om ervoor te zorgen dat het konijn geen last het van de regen is het belangrijk om een overkapping op het konijnen verblijf te bevestigen. Liever niet breder dan 20-15 cm, want dan belemmert de rand de lichtinval. Het dak moet schuin aflopen en bedekt worden met golfplaten of dakleer.

Het is aan te raden om het hout te impregneren, te beitsen of te schilderen, zodat regen en urine geen kans hebben om het hout aan te tasten. Let ook op de locatie van het hok, staat het konijn uit de wind en zomers niet in de brandende zon?

Konijnenhok onderdelen voor het nachthok / rustgedeelte

Het is voor het konijn belangrijk dat het nachthok onderdeel is van het konijnenhok. Met een open toegang kan het konijn zelf bepalen waar het verblijft. Het nachthok / rustgedeelte is verder helemaal afgesloten. Het hoeft geen licht door te laten. Het is wel aan te raden om er een deurtje in te bevestigen, zodat je ook vanuit het nachthok / rustgedeelte het konijn kan pakken.

Gaas voor het konijnenhok

Het gaas is een belangrijk onderdeel van het konijnenhok. Kippengaas is niet stevig genoeg. Gebruik liever volièregaas of tuingaas. De mazen / openingen moeten niet groter zijn dan 1×1 cm.

Bouwtekeningen downloaden

Konijnenhok onderdelen voor de buitenren

Het konijn vindt het fijn als de buitenren een onderdeel van het konijnenverblijf is. Zorg ervoor dat het konijn niet de kans krijgt om zich uit te graven, door bijvoorbeeld gaas in te graven.

Ook de bovenkant van de buitenren moet bedekt zijn, zodat roofdieren geen kans krijgen.

Konijnenhok onderdelen voor de schuiflade

Een schuiflade is erg gemakkelijk om het konijnenhok schoon te maken. Dit kan bijvoorbeeld van zink gemaakt worden. Let er wel op dat het konijn zich niet kan verwonden aan de schuiflade.

In plaats van een schuiflade kan je ook een stuk stevig plakplastic of vinyl op de bodem van het hok bevestigen of de bodem een extra laag verf geven, zodat het schoonmaken geen vervelende klus wordt.

Houtsoort voor konijnenhok

Het is aan te raden om vurenhout, multiplex, betonplex en/of hardhout te gebruiken.

Bouwtekeningen downloaden