Konijnenhok maken van een kast, hoe doe je dat?

Een konijnenhok maken van een kast is het ideale alternatief voor een duur konijnenhok. Als eigenaar van een of meerdere konijnen wil je natuurlijk het beste voor je huisdieren.

Naast goede verzorging, eten en water is ook goede huisvesting voor je konijn erg belangrijk. Je kan hiervoor in de dierenwinkel natuurlijk een standaard konijnenhok kopen. Ook is het mogelijk zelf aan de slag te gaan. Die kast waar je misschien op bent uitgekeken zou een prima konijnenhok zijn!

Bouwtekeningen downloaden

Een konijnenhok maken van een kast

Wil je een konijnenhok maken van een kast, dan is er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen moet de kast groot genoeg zijn. Een konijn heeft een ruimte nodig die groot genoeg is om zijn poten flink te kunnen strekken.

Zelfs als je het hok alleen gebruikt als slaaphok en hij overdag vrij rondloopt is dit wel iets om goed rekening mee te houden. Al te smalle kasten raden we dan ook af. Ga je een konijnenhok maken van een kast, dan heb je vaak te maken met verschillende delen van de kast die van elkaar afgesloten zijn.

De meeste dressoirs bestaan bijvoorbeeld uit twee delen, die door middel van een doorlopende plank van elkaar zijn gescheiden. Zaag een gat in deze plank zodat je konijn van het ene deel van de kast naar het andere deel kan lopen. Wil je een konijnenhok maken van een kast, dan zal je de zaag vaker ter hand moeten nemen.

Als het dressoir verschillende lagen heeft, dan moet je ook een gat in een van de liggende planken zagen. Zo kan het konijn van de ene laag naar de andere springen. Zitten er geen planken in de kast, dan is het wel een idee om er eentje toe te voegen. Zo kan je de ruimte in de kast praktischer benutten.

Bouwtekeningen downloaden

Wat er nog meer komt kijken bij het konijnenhok maken van een kast

De planken in een kast zijn glad, hier moet je een laag op aanbrengen waar een konijn grip op heeft, zodat hij niet door de kast heen glijdt. Dit beschermt de kast ook tegen nattigheid.

Ga je een konijnenhok maken van een kast, dan zijn de kastdeurtjes ook een punt van aandacht. Je kan een konijn niet in een dichte kast zetten, de kastdeurtjes moeten vervangen worden door gaas of een ander soort hekwerk. Als je aan al deze dingen denkt, dan gaat je konijn een fijn leven tegemoet in zijn nieuwe huisje!

Je kan ook altijd gebruik maken van de bouwtekeningen voor een konijnenhok.

Bouwtekeningen downloaden