De perfecte konijnenhok bodem maken

Konijnen kunnen zowel buiten als in een konijnenhok voor binnen worden gehouden. Ze kunnen echter niet goed tegen felle zon, tocht, vochtigheid en grote temperatuurverschillen. Daar dient u bij het maken van de konijnenhok bodem ook rekening mee te houden. De bodem kan van verschillende materialen als plastic of met beits behandeld hout worden gemaakt, de bodembedekking moet goed isoleren, vocht kunnen opnemen en zacht zijn voor de pootjes van uw konijn. Een konijn vindt het fijn om zich in stro, hooi, houtkrullen of hennep te nestelen.

Bouwtekeningen downloaden

Een plastic konijnenhok bodem is vaak de beste oplossing

Een goede konijnenhok bodem is van groot belang. Een houten bodem is lastig om goed schoon te maken. Het hout kan gaan rotten door de urine van het konijn en er kunnen ziektekiemen in het hout terechtkomen. Uw konijn kan de houten bodem kapot maken door eraan te knagen of door te graven. Als u toch een houten bodem wenst, behandel deze dan met een beits die niet giftig is voor uw konijn.

Betonplex is een geschikte houtsoort voor een konijnenhok bodem. U kunt ook kiezen voor tralies op de bodem met een schuiflade eronder, zodat de urine en keutels van het konijn door de tralies in de schuiflade vallen. In de praktijk blijkt echter, dat konijnen hun voetzolen kunnen beschadigen aan de tralies. Een kwaal die lastig geneest.

Het beste is daarom om een plastic bodem te gebruiken. Deze is eenvoudig schoon te maken en het meest comfortabel voor de pootjes van uw konijn.

Een zinken lade is niet ideaal als konijnenhok bodem

Vele konijnenhokken die in de winkel verkrijgbaar zijn, zijn voorzien van een zinken lade. Dit is niet ideaal. Uw konijn kan zich eraan verwonden en er zere hakjes van krijgen. In de wintermaanden heeft het zink het effect van een soort koelkast. Beter is het daarom om de bodem met plakplastic of vinyl te bekleden, dan wel een gemakkelijk te reinigen aanrechtblad te gebruiken.

Stro, hooi, houtkrullen of hennep als bodembedekker

Stro en hooi zijn een goede bovenlaag op de konijnenhok bodem. Stro is betrekkelijk goedkoop, neemt goed urine op en neutraliseert luchtjes. Als onderlaag kunnen kranten of houtkrullen worden gebruikt, zodat uw konijn niet uitglijdt. Hennep is zeer zacht en neemt ook veel vocht en geurtjes op. Hier hoeft niet speciaal een bovenlaag op. U kunt ook kiezen voor een combinatie van deze bodembedekkers. Gebruik echter nooit kunststof of klei in de konijnenhok bodem, want hier kan uw konijn bij knagen maag- en darmproblemen van krijgen.

Bouwtekeningen downloaden