Konijnenhok afmetingen: wat zijn de ideale afmetingen?

Konijnen hebben ruimte nodig om te eten, te slapen, te schuilen, te rennen, te spelen en naar het toilet te gaan. De ideale konijnenhok afmetingen zijn zo groot mogelijk. Konijnen zijn bewegelijke dieren en hebben ruimte nodig.

Bouwtekeningen downloaden

Minimale konijnenhok afmetingen

Een konijnenhok is niet snel te groot. Het leefgedeelte moet aan een aantal vereisten voldoen. Zo moet het een afgeschermd gedeelte bevatten zodat het konijn zich ook kan verschuilen. Verder is er ruimte voor voedsel en water nodig en ruimte om zich vrij te bewegen, eventueel met wat speeltjes.

Een groter konijn heeft ook een groter hok nodig. Het is daarom belangrijk bij de aanschaf van een jong konijn te weten hoe groot het dier uiteindelijk wordt.

Een verblijf dat voldoet aan de minimale konijnenhok afmetingen, is:

  • Groot genoeg om te kunnen liggen en zich in alle richtingen te kunnen uitstrekken
  • Hoog genoeg om rechtop te kunnen staan zonder dat de oren de bovenkant van het hok raken
  • Lang genoeg, zodat het konijn voldoende kan bewegen. Als vuistregel moet een konijn minimaal drie hupjes van de ene kant van het hok naar de andere kunnen maken.

In de praktijk zijn de minimale konijnenhok afmetingen als volgt:

  • De lengte van het hok is minimaal 4 tot 6 maal de lengte van het konijn. Een dwergkonijn wordt bijvoorbeeld zo’n 30 cm lang, dus wordt het hok 120 cm tot 180 cm lang. Een Vlaamse reus is al gauw 70 cm lang en heeft dus een veel langer hok nodig.
  • Het is belangrijk dat het konijn zich kan uitstrekken in alle richtingen. Als de beweegruimte te klein is, veroorzaakt dit rugproblemen en kan het konijn te dik worden. Bovendien heeft het konijn sneller last van ontstoken voetzooltjes dan bij konijnen die bij grotere konijnenhok afmetingen worden gehouden.
  • De hoogte en diepte van het konijnenhok moeten minimaal 60 cm zijn zodat het konijn rechtop kan staan en languit kan liggen. Bij grote rassen kan beter uitgegaan worden van 90 cm voor de hoogte en de diepte.

Zorg voor genoeg beweegruimte

Het konijn moet daarnaast ook iedere dag een paar uur buiten zijn hok kunnen rondhuppelen, bijvoorbeeld in de woonkamer.

Wordt het dier buiten gehouden, dan heeft het naast het binnenverblijf ook een flinke ren nodig.

De afmetingen van een buitenren zijn minimaal 240 cm breed x 120 cm diep. De ren kan wat hoger worden gemaakt dan de konijnenhok afmetingen van het binnenverblijf zodat het konijn ook over objecten heen kan springen.

Bouwtekeningen downloaden