Konijnen voeding: wat willen en kunnen jouw konijnen eten?

Konijnen voeding bestaat standaard uit hooi en water. Toch is dit niet voldoende om een konijn te laten groeien en heeft hij meer vitaminen nodig omdat een konijn een erg gevoelige darmflora heeft. Die erg gevoelige darmflora is volledig ingesteld op moeilijk verteerbare plantaardige producten zoals hooi.

Konijnen eten uitsluitend plantaardig voedsel. Bovendien eten konijnen erg dikwijls en veel zo’n 30 à 35 keren per dag in kleine porties.

Bouwtekeningen downloaden

Zorg voor voldoende hooi bij konijnen voeding

Geschikt konijnen voeding zoals hooi hoort in voldoende mate aanwezig te zijn in de kooi. Leg het hooi niet rechtstreeks op de grond, maar in een ruif zodat het hooi niet vies wordt. Hooi is het geschikte konijnen voeding omdat het een bron is van ruwe vezels en het zijn net die vezels die ervoor zorgen dat de spijsvertering op gang komt.

Ruwe konijnen voeding

Ruwvoer is eveneens zeer belangrijk voor de tandjes van de konijnen. Als een konijn op de hooi kauwt, zorgt dit dat de tandjes afslijten van de doorblijvende groei van de tanden.

Op deze manier behouden konijnen altijd de lengte van de tanden om de knagen aan hooi.

Slechte voeding kan er immers voor zorgen dat de tanden te weinig afslijten en dan zal het pijn doen. Het gevolg hiervan is dat een konijn niet meer wilt eten.

Bouwtekeningen downloaden

Groene konijnen voeding

Naast het belangrijk konijnen voeding hooi is groenvoer heel belangrijk voor het dieet van een konijn. Vooral jongere konijnen kunnen niet al te goed tegen vochtrijk voedsel zoals sla, bonen, koolsoorten en vers zacht lentegras. Dit veroorzaakt bij de konijnen een ophoping van darmgassen.

Vooral bij jonge konijnen kan dit tot de dood leiden. Groenvoer is het geschikt konijnen voeding als u het voer op kamertemperatuur geeft en u zich houdt aan onder andere: wortelen, andijvie, knolselder, rode kool, witte selder, peterselie, witloof, spruitjes, broccoli en andere groenten soorten die niet teveel vocht inhouden.

Korrelvoeding voor konijnen

Konijnen voeding kan u kant en klaar kopen in de winkel, maar dit bevat een paar nadelen bij uw konijn. Als u kiest voor gemengd voer zal uw konijn alleen de korrels eten die hij lekker vindt. Met andere woorden laat hij de andere liggen en zal het konijn eenzijdig eten.

Brokjes daarentegen zijn een iets geschikter konijnen voeding. Brokjes bevatten dezelfde samenstelling en hierin zitten alle voedingsstoffen in verwerkt dat uw konijn nodig heeft.

Bouwtekeningen downloaden