Kippenhok maken

Kippenhok maken

Wil je een kippenhok maken? Dan ben je hier aan het juiste adres. Het houden van kippen heeft namelijk heel wat voordelen.

Wat dacht je bijvoorbeeld van elke dag een vers ei?

Maar vooraleer het zo ver is, moeten we wat zaken op orde hebben. Zo krijgen de kippen een warm welkom in het kippenhok dat je gaat maken.

Bouwtekeningen downloaden

Kippenhok maken

Kippenhok maken

Kippenhok maken of kippenhok kopen?

Als je overweegt kippen te nemen, ben je genoodzaakt wat zaken aan te schaffen. Zo ook een kippenhok. Het kopen van een kippenhok is best prijzig, gelukkig is het zelf maken heel eenvoudig.

Voordeel van zelf een kippenhok maken is dat je het verblijf precies zo kan maken als je zelf wilt. Je kunt er bewust op letten dat het kippenhok dat je wilt maken bij de rest van de tuin past.

Let er wel op, vooral als je het kippenhok wat groter wil maken, of bouwwerken in jouw gemeente aan bepaalde eisen moet voldoen. Dit is per gemeente verschillend, bij de een moet je wellicht een vergunning aanvragen, bij de ander aan specifieke maateisen voldoen.

Als je begint het met maken van een kippenhok, bepaal je eerst waar je hem wilt neerzetten. Uiteraard is de grootte van het te maken kippenhok afhankelijk van hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Heb je een kleine tuin, dan moet je goed nadenken welke ruimte er is. Als het mogelijk is om het hok op meerdere plaatsen te zetten, denk dan aan een verplaatsbaar kippenverblijf.

Voor welke kippen maak je een kippenhok?

Om de maat van jouw kippenhok te bepalen moet je eerst kijken welk ras je aan wil schaffen. De ene kip heeft meer ruimte nodig dan de ander, bovendien heeft de een grotere zitstok nodig dan de andere.

Ook de hoeveelheid kippen is iets waarop je de grootte van het kippenhok kan bepalen. Denk ook aan een nachtverblijf voor je kippen. Zo heeft elke kip voldoende ruimte om een eigen plek te hebben. Zorg daarnaast ook voor een kippenren heeft waar de kip haar ei kan achterlaten.

Omdat een kip ook moet eten en drinken, moet er ruimte zijn voor de voedertrog en schoon water. Daarnaast vinden kippen het fijn om in de grond te pikken. Ook zand vindt een kip fijn. Een kip neemt graag een zandbad.

Je moet dus goed bepalen hoe je wilt dat de binnenkant van het kippenhok eruit moet zien. Je kunt het beste de indeling bepalen voor je begint met bouwen.

Bouwtekeningen downloaden

Kippenhok maken

Elke dag een ei uit jouw kippenhok

Wil je elke dag dat lekkere verse eitje, dan moet je ervoor zorgen dat de kippen zich thuis voelen. Een kip die niet op haar gemak is, legt niet.

Een kip kan niet tegen tocht, volle zon en kou. Waar je dus verder aan moet denken is dat de kippen niet op de tocht zitten, niet in de volle zon en niet in kou of regen. Wat een kip wel graag heeft is veel licht.

Dat zijn nogal wat eisen, aan de plek van je kippenhok. Dit maakt dat je niet over een nacht ijs moet gaan. Het verblijf voor je kippen moet daarnaast ook nog veilig zijn voor gevaar van buitenaf.

Een kip heeft liever te veel ruimte dan te weinig. Kijk per ras wat aangeraden wordt: hoeveel vierkante meter heeft de kip nodig? Het is even nadenken voor je kunt beginnen met een kippenhok bouwen. Als het resultaat er is, is het allemaal de moeite waard.

Kippenhok maken bouwtekening

Voorbeelden van mooie kippenhokken

Een voorbeeldje van hoe je zelfgemaakte kippenhok eruit zou kunnen zien, zie je hier.

Kippenhok zelf maken voorbeeld

Kippenhok zelf maken voorbeeld

Aan de hand van de instructies, die stap voor stap uitgelegd worden, maak jij een droomverblijf voor jouw kippen.

Je kunt kiezen uit 10.000 diverse bouwplannen en bouwtekeningen. Hiermee kun je probleemloos een prachtig verblijf voor je kippen maken. Doe-het-zelf een kippenhok maken was nooit zo gemakkelijk.

Een kippenhok maken is ook heel leerzaam. Vooral als je nog andere doe-het-zelfprojecten op stapel hebt. Met een kippenhok kun je goed oefenen.

Het maken van een kippenhok is dus een prima case. Natuurlijk moet je wel wat tijd steken in het project, als je een kippenhok maakt. Gelukkig zijn onze bouwtekeningen van dien aard dat je aan enkele dagen genoeg hebt. Het moet wel goed gebeuren. Vooral als je een niet al te standaard hok wilt maken.

Bouwtekeningen downloaden

Kippenhok maken

Stappenplan kippenhok maken

Nog even in het kort de werkwijze van het zelf maken van een kippenhok:

  1. Bepaal hoeveel ruimte je hebt
  2. Bepaal welk ras kippen je wilt
  3. Bepaal hoeveel kippen je wilt
  4. Bedenk hoe het kippenhok vanbinnen ingedeeld moet worden
  5. Download de bouwtekeningen en zoek jouw favoriete kippenhok op
  6. Sla materialen in
  7. Aan de slag!

Een kippenhok maken was nooit zo eenvoudig.

Kippenhok maken

Bouwtekening kippenhok maken

Nu je alle informatie hebt verzameld over jouw wensen voor het kippenhok, kun je beginnen met het bekijken van onze bouwtekeningen. Hierin is op eenvoudige manier beschreven hoe je de kippenrennen en kippenhokken kunt maken. Het is niet moeilijk en te vergelijken met het maken van meubelen.

Als je de smaak te pakken hebt, kun je nog veel meer zelf maken. Bijvoorbeeld een konijnenhok, schuur, een steigerhouten meubel of een hondenhok. De plannen zijn allemaal met zorg samengesteld.

Voor elke doe-het-zelver zijn geschikte bouwtekeningen beschikbaar. Zelfs met twee linkerhanden of minimaal inzicht kun je met onze bouwtekeningen een kippenhok maken.

Het kippenhok van jouw dromen is mogelijk als je het zelf maakt. Dit omdat je een hok maakt, die bij jouw ideeën past. Als je zelf een kippenverblijf hebt gemaakt, geniet je extra van het eitje dat je straks op je bord hebt. Maar eerst moet je nog aan de slag: een kippenhok maken!

Kippenhok maken bouwtekening

Bouwtekeningen downloaden