Zelf een boekenkast maken

Zelf een boekenkast maken is een prachtig project. Iedereen wil toch een boekenkast die helemaal aan zijn wensen voldoet?

In dit artikel leggen we uit wat er allemaal bij komt kijken bij zelf een boekenkast maken. Het is niet zo moeilijk, als je je maar houdt aan een bouwtekening.

Met een bouwtekening verloopt elk willekeurig klusproject soepeler.

Al jouw favoriete boeken krijgen een mooie plek in jouw zelfgemaakte boekenkast. En hoe die boekenkast eruitziet, dat is geheel aan jezelf. Hoe leuk is dat?

De mooiste boeken krijgen uiteraard de beste plek in jouw nieuwe boekenkast.

Bouwtekeningen downloaden

Zelf een grote boekenkast maken

Is lezen jouw hobby, dan is een boekenkast nooit groot genoeg! Lezers kunnen echt genieten van een wand vol boeken.

Maar ook als je zelf helemaal niet van lezen houdt, kun je wel een boekenkast maken. Misschien is een van je huisgenoten lyrisch van boeken en wil je diegene een plezier doen met zijn eigen boekenkast?

Hoe groot jouw boekenkast wordt, is geheel aan jezelf. Dat is het grootste voordeel van zelf een boekenkast maken.

Je bent niet afhankelijk van standaard maten.

Je kunt ook een kleine boekenkast maken. Deze maak je groter door meerdere exemplaren te maken en naast elkaar te zetten.

Voordeel van meerdere kleine boekenkasten is dat je ze per stuk nog eens kunt verplaatsen. Vooral als je van variatie houdt is dat een aanrader.

Een hele rij boekenkasten maakt een bibliotheek van je woning. Vrienden kijken zeker afgunstig naar jouw creatie.

En uiteraard ben je zelf ook reuze trots op je werk!

Bouwtekeningen downloaden

Met een bouwtekening zelf een boekenkast maken

Als je een goede bouwtekening hebt, is het maken van een boekenkast een fluitje van een cent. Er zijn verschillende bouwtekeningen voor diverse soorten boekenkasten.

Voor elke smaak of elk budget is een boekenkast te maken. Het stappenplan helpt daar zeker bij.

Een boekenkast maken is zo gedaan. Daarnaast bespaar je ook nog eens als je zelf een boekenkast maakt. Hout kopen is goedkoper dan een kant-en-klare boekenkast.

De boekenkasten die je kunt kopen zijn ook vaak niet zoals je jouw boekenkast in gedachten had. En iedereen heeft toch al de welbekende Billy van Ikea? Jij maakt een veel originelere boekenkast.

Als de boekenkast precies wordt zoals je gepland had, heb je veel voldoening.

Bouwtekeningen downloaden

Een boekenkast maken en andere klusprojecten

De bouwtekeningen die beschikbaar zijn voor jouw zelfgemaakte boekenkast zijn onderdeel van een pakket bouwtekeningen. Maar liefst meer dan tienduizend verschillende tekeningen zijn beschikbaar.

Met deze bouwtekeningen kun je niet alleen een boekenkast maken. Ook andere klusprojecten liggen binnen handbereik. Wat dacht je van bijpassende meubelen?

Zo kun je dus een tv-kast maken van hetzelfde materiaal, maar je kunt ook een loungebank maken. En heb je helemaal de smaak te pakken, denk dan aan grotere klusprojecten.

Zelf een schuur bouwen bijvoorbeeld of een carport maken in je tuin.

Natuurlijk kun je ook zonder bouwtekening aan de slag als je een boekenkast gaat maken. Toch is dat geen aanrader.

Met een bouwtekening heb je namelijk precies de afmetingen, de benodigde materialen en een stappenplan voorhanden. Stap voor stap maak jij de perfecte boekenkast.

In de bouwtekening staat beschreven hoe je alle stappen moet doorlopen, als je begint met een boekenkast maken. Niet alleen is dat eenvoudig, het is ook tijdbesparend.

Volgens plan iets in elkaar zetten is namelijk zo gebeurd. Bovendien maak je minder snel fouten.

Bouwtekeningen downloaden

Een boekenkast maken, met welke materialen?

Je kunt een boekenkast maken van eikenhout of juist een boekenkast van steigerhout. Elke houtsoort is geschikt.

Welke houtsoort je kiest voor het maken van je boekenkast, is afhankelijk van verschillende factoren:

  • Wat is je smaak?
  • Wat past bij de rest van de inrichting?
  • Wat is je budget?

Je kunt ook hout kiezen als je begint met een boekenkast maken, dat geschikt is om te schilderen. Zo maak je een boekenkast die helemaal naar jouw smaak is.

Als je het hout wilt schilderen, kies dan voor onbewerkt hout. Hout dat al behandeld is, is ingewikkelder over te schilderen.

Natuurlijk heb je naast hout meer materialen nodig. Schroeven bijvoorbeeld en ander roestvaststalen onderdelen. Wat je precies nodig hebt, is in het stappenplan te vinden.

Een boekenkast maken met een andere indeling

Een bouwtekening is misschien wel voor een boekenkast met vaste indeling, maar je kunt daarvan afwijken. Als jij net een hogere boekenkast wilt of juist een bredere, dan pas je dat aan op de tekening.

Allemaal voordelen van zelf een boekenkast maken!

Een tekening aanpassen is niet zonder risico, maar als je het zorgvuldig doet, moet het kunnen.

Op deze manier maak je een kast naar jouw wensen. En daar ben je straks nog het meest trots op.

Als jij ervoor zorgt dat de constructie met de nieuwe indeling net zo stabiel is, is er niks aan de hand. En kun je dus jouw eigen stempel drukken bij klusproject boekenkast maken.

Bouwtekeningen downloaden