Schuur bouwen

Zelf een schuur bouwen? Top idee!

Schuur bouwen

Je hebt een plan, je wil zelf een schuur bouwen. Goed idee! Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten?

Is een schuur bouwen moeilijk? Nee hoor, met een bouwtekening is een schuur bouwen zelfs eenvoudig! Wel moet je goed voorbereid zijn, een schuur bouwen blijft een doe-het-zelfproject van proporties.

Als je een schuur wilt bouwen, moet je zorgen voor een constructie die stevig en veilig is. Een veilige constructie is dé basis van de schuur. Maar je begint met het bemachtigen van de juiste bouwtekening.

Bouwtekeningen downloaden

Voorbereidingen voor zelf een schuur bouwen

Het allergrootste voordeel van zelf een schuur bouwen is dat je hem zo kun maken dat hij helemaal naar jouw wens is. Wat je ook mooi vindt aan een schuur, je kunt het bereiken als je het doe-het-zelfproject zelf aangaat.

Een standaard schuurtje kopen is duurder en je koopt ook nog eens een schuur die misschien net niet is zoals je gewild had.

Voor je zelf een schuur gaat bouwen, bepaal je waar hij moet komen te staan. Wil je een schuur achterin de tuin, naast je huis of juist in de voortuin.

Daarnaast bekijk je hoe groot hij moet worden en of er een vergunning nodig is voor het bouwen van een schuur. Of die vergunning nodig is, dat is per gemeente verschillend. Het is dus slim om dat goed te informeren.

De voorbereiding is alles voor een mooi eindresultaat.

Schuur bouwen

Waarvoor ga je de schuur gebruiken?

Wie begint met een schuur bouwen, heeft vast al nagedacht over wat de functie van de schuur wordt. Je kunt een schuur gebruiken als opslag, maar je kunt er ook een hobbyschuur van maken met een werkbank.

Als je voor een opslagschuur gaat, kun je overwegen de schuur een puntdak te geven. In een schuur met een puntdak kun je bijvoorbeeld een verdieping maken, waardoor je heel veel extra opslagruimte krijgt.

Een schuur met een puntdak is wellicht wel prijziger, maar de functionaliteit maakt dat weer goed.

Vergeet niet, je bouwt misschien maar een keer een schuur. Het is handig als je daar jarenlang tevreden over bent. Van extra ruimte krijg je niet snel spijt!

Uiteraard is de grootte van de schuur die je gaat bouwen afhankelijk van de ruimte die je hebt. Een zo groot mogelijke schuur geeft veel functionele ruimte. Een schuur bouwen die achteraf te klein blijkt is zonde van al het werk.

Of de schuur op de plek mag staan waar je hem wilt bouwen, moet je navragen bij de gemeente. Soms zijn er richtlijnen over hoe ver een schuur uit de erfgrens mag staan, bijvoorbeeld.

Bouwtekeningen downloaden

Een schuur bouwen op een plek waar het eigenlijk niet mag is niet slim. De kans bestaat immers dat de schuur dan afgebroken moet worden.

VROM heeft richtlijnen opgesteld voor het bouwen van schuren. Op dit moment is het zo dat je, van het oppervlakte grond dat je bezit, 40% maximaal mag bebouwen.

Als je weet hoe groot het huis is op het perceel, kun je uitrekenen hoeveel er over is voor een schuur. Dit is de maximale grootte die de schuur mag worden.

Vergeet niet te controleren of er een bouwvergunning nodig is!

Schuur bouwen

Welke materialen heb je nodig voor een schuur bouwen?

Er zijn diverse soorten schuren. Je kunt kiezen voor een schuur van hout of een schuur van steen. Beide soorten schuur hebben zo hun voor- en nadelen. Zo is een schuur van steen misschien wat duurder, omdat stenen prijziger zijn dan hout.

Ook moet je een stenen schuur laten metselen, waarbij je meer aan arbeidskosten kwijt bent.

Misschien ben je zelf zo handig dat je kunt metselen? Een stenen schuur is wel weer duurzaam.

Een houten schuur bouwen is eenvoudiger, zeker wanneer je geschikte bouwtekeningen hebt. Een houten schuur is ook sfeervol, vooral omdat hout in veel tuinen op meer plaatsen gebruikt wordt. Een houten schutting, een houten zandbak, een houten kippenhok.

Bouwtekeningen downloaden

Wist je dat je met de bouwtekeningen veel meer projecten kunt aanpakken? Je kunt bijvoorbeeld zelf een konijnenhok bouwen of steigerhouten meubelen maken.

Zonder bouwtekeningen een schuur bouwen is ingewikkeld. Je moet dan zelf alles bedenken. Bovendien kun je met een bouwtekening precies afgepast hout koopt. Wat je nodig hebt aan materialen staat in het stappenplan beschreven. Stap voor stap kun je een schuur bouwen. Omdat het stappenplan op eenvoudige manier uitgelegd wordt, kan iedereen zelf een schuur bouwen.

Schuur bouwen

Tekeningen waarmee zelf een schuur bouwen eenvoudig is

Met goede bouwtekeningen kun je dus zelf een schuur bouwen. Maar waar vind je die tekeningen? Stop met zoeken! Wij hebben een hele mooie verzameling bouwtekeningen voor je samengesteld. Van de meer dan 10.000 bouwtekeningen zijn een groot aantal bouwtekening voor het bouwen van een schuur.

Daarnaast kun je ook een tuinhuis bouwen, stoelen maken, schildersezels in elkaar knutselen en tafels maken. De voorbeelden zijn legio.

Met de bouwtekeningen wordt je een echte doe-het-zelver. Je kunt namelijk elk bouwplan aan. Maar nu kun je aan de slag! Veel succes met zelf dé perfecte schuur bouwen.

Schuur bouwen

Bouwtekeningen downloaden