Zelf een prieel bouwen

Een prieel bouwen? Dat is een goed idee! Je kunt namelijk wel een prieel laten bouwen, maar dat is aanzienlijk duurder dan er zelf een bouwen.

Als je een prieel laat bouwen, dat laat je dat door een bedrijf doen. Zelf een prieel bouwen is arbeidsintensief, maar wel een leuk doe-het-zelfproject.

Je kunt een bouwpakket kopen waarmee je zelf een prieel bouwt. Deze bouwpakketten zijn als een soort kluspakket verkrijgbaar. Met zo’n pakket een prieel bouwen is voor iedereen goed te doen.

Denk wel aan een goede ondervloer. In zo’n kant-en-klaar pakket wordt soms niet aan een ondervloer gedacht.

Bouwtekeningen downloaden

Een prieel bouwen, hoe begin ik?

Als je een pakketje bouwmaterialen hebt en een goede bouwtekening is een prieel bouwen helemaal niet moeilijk. Zelfs met weinig kluservaring kun je een prieel bouwen. Je begint met een ondervloer. Het is namelijk de bedoeling dat je prieel op een stevige basis staat.

Een goede ondervloer is daarom belangrijk.

Als je een bouwpakket koopt, wordt soms direct een ondervloer meegeleverd. Deze kun je heel gemakkelijk op wat blokken van beton plaatsen. Een ondervloer moet een paar centimeter van de grond neergelegd worden.

Daarnaast is het belangrijk dat een ondergrond recht ligt. Zorg dus altijd voor een vloer die waterpas is. Met de betonblokken maak je dat de vloer niet direct op de grond ligt. Ook waterpas leggen is makkelijker op de blokken van beton.

Er zijn bouwpakketten te koop zonder ondervloer. Dan moet je zelf voor een ondervloer zorgen. Je kunt bijvoorbeeld een plaat betegelen met betonnen tegels.

Als de vloer niet waterpas ligt, dan kun je geen prieel bouwen!

Bouwtekeningen downloaden

Waar ga je een prieel bouwen?

Voor je gaat beginnen met een prieel bouwen, moet je kijken waar je het prieel wilt plaatsen. Voor een prieel heb je wel de ruimte nodig. Er zijn een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Hoe staat de zon? Waar is de tuin begroeid? Het zijn maar een paar voorbeelden.

Kijk goed waar de zon opkomt en ondergaat. Waar je het prieel bouwt, is van de zon afhankelijk.

Vervolgens bepaal je wel model prieel je gaat bouwen. Er zijn een heleboel verschillende soorten, je kunt bijvoorbeeld een prieel bouwen met een puntdak of een model met een plat dak.

Nu je weet welk prieel je wilt bouwen en waar hij moet komen te staan, moet je zorgvuldig te werk gaan met het opmeten van de oppervlakte. De maat kan ook bepalend zijn voor het kiezen van een model.

Meten is geen eenvoudige klus. Het beste kun je je bevindingen noteren. Aan de hand van de maten kun je materialen aanschaffen. Goede voorbereiding is het halve werk!

Een prieel bouwen met een bouwtekening

Zoek je een bouwtekening voor het bouwen van een prieel? Stop met zoeken, met onze bouwtekeningen kun je een prieel bouwen.

Het is slim om een prieel te bouwen dat degelijk is. Een duurzaam gebouwd prieel gaat langer mee. Het is zonde van je tijd om een prieel te bouwen dat binnen korte tijd niet mooi meer is.

Ook is het slim om te informeren of er een vergunning nodig is voor je prieel. Een prieel bouwen kan weleens afhankelijk zijn van de juiste papieren. Helaas zijn de regels niet overal gelijk. Informeer dus in de gemeente waar je gaat bouwen naar de eisen.

Een prieel bouwen zonder benodigde vergunning kan betekenen dat je het gebouw naderhand weer af moet breken. Dat is dus geen aanrader.

Bouwtekeningen downloaden

In het bouwtekeningenpakket dat je hier kunt downloaden, zijn tal van prachtige bouwtekeningen te vinden, voorzien van degelijk stappenplan. Met onze bouwtekeningen kun je niet alleen een prieel bouwen. Je kunt nog veel meer bouwprojecten aangaan.

In het pakket met bouwtekeningen zijn bijvoorbeeld ook een tekeningen te vinden voor het maken van je eigen steigerhouten meubelen. Denk daarom na over wat je hierna nog meer wilt bouwen. Een steigerhouten bank maken kan heel eenvoudig. Misschien staat die bank wel heel mooi in jouw nieuwe prieel.

Heb je helemaal de smaak te pakken, dan kun je zelf een konijnenhok maken, of zelf een grote eettafel maken. Misschien is poolbiljarten een hobby van je? Je kunt zelfs je eigen pooltafel maken.

Bouwtekeningen downloaden

Trots op jouw doe-het-zelfproject!

Zelf een prieel bouwen bespaart je veel geld. Daarnaast geeft een doe-het-zelfproject als zelf een prieel bouwen je zo veel voldoening, dat je met recht trots op jezelf bent.

De rest van je familie zal ook trots op je zijn!

Alles dat je zelf maakt, geeft je een gevoel van eigenwaarde. Bovendien is klussen een leuke hobby, waar je je ei in kwijt kunt. Klussen maakt je hoofd leeg. Vooral als je veel aan je hoofd hebt op je werk, dan is doe-het-zelven het antwoord.

Onder je eigen handgemaakte prieel rondlopen is iets waar je zeker van zult genieten. Dus hup, aan de slag. Lekker werken, jouw eigen prieel bouwen.

Bouwtekeningen downloaden