Zelf een deur maken, laat je originaliteit spreken

Als je zelf een deur wilt gaan maken, lijkt dat misschien ingewikkeld. Het is echter helemaal niet zo moeilijk. Vooral bij verbouwingen is zelf een deur maken soms nodig. De deur die je nodig hebt, heeft misschien precies een maat dat niet standaard is. Afwijkende maten zijn niet zomaar te koop.

Je kunt dan een deur laten maken, maar zelf een deur maken is waarschijnlijk een stuk voordeliger. Omdat je tijdens de verbouwing misschien al tegen te veel onvoorziene kosten oploopt, is zelf een deur maken dé oplossing. Ook als je helemaal niet zo veel ervaring hebt, is zelf een deur maken te doen.

Dat ook jij zelf een deur kunt maken, komt omdat je een deur gaat maken volgens een bouwtekening. Ongeacht wat je kluservaring is, zelfs jij kan het.

Bouwtekeningen downloaden

Iedereen kan zelf een deur maken

Als je eenmaal hebt besloten en je wilt zelf een deur maken, dan begin je met het opmeten van het kozijn. Doe dit wel secuur, anders past de deur niet en dan wordt het alsnog een prijzig project. Als je het kozijn hebt opgemeten, trek je van de gemeten maten in de breedte een centimeter af. Van de gemeten hoogte trek je 1,5 cm af. Zo past de deur straks binnen het kozijn.

Als je de hoogte van de deur bepaalt, moet je wel rekening houden met een dorpel, als die aanwezig is bij het kozijn. Zelf een deur maken kan dankzij meetwerk.

De volgende stap is bepalen welk soort deur je zelf gaat maken. Er zijn diverse soorten deuren, bijvoorbeeld paneeldeuren of vlakke deuren. Zelf een deur maken zorgt ervoor dat je hout moet aanschaffen. Door te bepalen welke deur je gaat maken in welke maat, kun je bepalen hoeveel hout je daarvoor nodig hebt. Nu is het ook handig om een bouwtekening te hebben. Aan de hand van deze tekening kun je precies de hoeveelheid benodigd hout bepalen.

De bouwtekening kun je hier downloaden. Je hebt keuze uit diverse soorten deuren. Voor elke smaak is een mooie deur in het pakket bouwtekeningen te vinden.

Heb je de bouwtekening gevonden voor de deur die je zelf gaat maken, dan kun je beginnen. En bedenk vooral tijdens het doe-het-zelfproces hoe trots jij straks bent op jouw zelfgemaakte deur. Zelf een deur maken heeft als voordeel dat je namelijk precies de deur maakt zoals je hem wenst.

Je maakt de deur zoals jij hem mooi vindt. Als je een deur in de sponning hebt hangen die precies is naar jouw smaak, kun je hem ook nog afwerken. Door de deur te verven in de kleur die bij de rest van de woning past, is het plaatje compleet. Je kunt kiezen voor een bijpassende kleur, een ton-sur-tonkleur of precies dezelfde kleur als de muren. Jij gaat zelf een deur maken die nooit zal misstaan in je woning.

Bouwtekeningen downloaden

Zelf een deur maken, nog wat tips

Zelf een deur maken doe je niet omdat je de deur over een jaar alweer moet vervangen. Als je zelf een deur maakt, wil je dat hij er jaren hangt. Dit kun je bereiken door goed hout te kopen. Het betere hout gaat immers langer mee, blijft langer mooi en kan tegen een stootje. Als je van plan bent zelf een deur te maken die tijdelijk in het kozijn hangt, dan kun je misschien wel wat goedkoper hout kopen. Dan is het immers de bedoeling dat je de deur snel weer vervangt.

Ook op plaatsen waar je nauwelijks komt, kun je besparen op het hout. Zelf een deur maken kan met budgethout, vooral als je die deur weinig denkt te gebruiken.

Voor welke ruimte je ook een deur zelf maakt, het advies is om op de deur een tochtstrip te plaatsen. Met een tochtstrip hou je de warmte binnen en kun je besparen in de energiekosten. De verwarming kan dan misschien wel een graadje lager.

Door de bouwtekeningen te volgen en stap voor stap het stappenplan te doorlopen, zal het resultaat geweldig zijn. Zelf een deur maken is goed voor je zelfvertrouwen.

Zelf een deur maken én geld besparen 

Met een pakket van meer dan 10.000 bouwtekeningen kun je elk bouwproject aan. Misschien ben je van plan veel meer zelf te maken. Met de bouwtekeningen kun je je doe-het-zelfkwaliteiten testen. Voor je het weet heb je de smaak te pakken.

Zelf een konijnenhok maken, steigerhouten meubelen maken, zelf een kast maken, de bouwtekeningen zijn jouw helpende hand. Omdat zelf maken aanzienlijk goedkoper is dan kant-en-klaar kopen, bespaar je enorm veel geld.

Bouwtekeningen downloaden