Carport bouwen

Zelf carport bouwen, zorg dat je auto bedekt staat

Zelf een carport bouwen is heel handig, vooral als je de ruimte hebt rondom je huis. Met een carport gebruik je al de ruimte rondom je huis zeer effectief. Bijkomend voordeel is dat je je auto altijd droog kunt stallen.

Carport bouwen

Een carport wordt vooral gebouwd op ruimte waar verder niets gedaan wordt. Bovendien geeft een carport je meer opbergruimte.

Een carport bouwen kan op diverse manieren. Uiteraard moet je je wel eerst goed voorbereiden.

Bouwtekeningen downloaden

Een aantal tips van zaken waar je op moet letten als je gaat beginnen met een carport bouwen:

  1. Bekijk waar je een carport kunt bouwen.
  2. Bepaal hoe groot de carport moet worden en welk type carport je gaat bouwen.
  3. Ga op onderzoek uit, van welk materiaal wil je een carport bouwen?
  4. Is er een bouwvergunning nodig voor een carport bouwen?
  5. Heb je een bouwtekening aan de hand waarvan je begint met een carport bouwen?

Als je dit allemaal in orde hebt, dan ben je al halverwege het bouwen. Een carport bouwen geeft veel voordelen. En als je zelf een carport bouwt, bespaar je op de kosten. Een carport laten plaatsen door bijvoorbeeld een aannemer is namelijk aanzienlijk duurder. Zelf een carport bouwen geeft je veel voldoening.

Bouwtekeningen downloaden

Carport bouwen

Carport bouwen

In welke ruimte en op welke locatie een carport bouwen

Zoals gezegd bepaal je eerst waar je ruimte beschikbaar hebt voor het bouwen van een carport. Er zijn diverse mogelijkheden, bijvoorbeeld direct naast een bestaande garage of tegen een van de zijkanten van je woning. Ga je een carport bouwen tegen een vaste muur, dan kun je hem goed verankeren. Dit maakt dat je minder zware balken nodig hebt en dus wederom bespaart.

Misschien is het wel handig om met de constructeur van je woning of garage te overleggen. Wellicht kan de carport niet verankerd worden op de manier die je gepland had.

Het is een cliché, maar meten is nog altijd weten. Heb je verkeerd gemeten, dan heb je direct een probleem. Kijk goed op de bouwtekening voor je begint met een carport bouwen. In enkele minuten weet je of je goed zit. Is alles oké? Dan kun je beginnen. Een carport bouwen is een bijzonder doe-het-zelfproject.

Carport bouwen? Bepaal materiaal en afmeting

Er zijn diverse soorten carports. Je kunt een carport bouwen met een puntdak, of een plat dak. Je kunt een grote carport bouwen, of een kleinere. Je weet welke ruimte je beschikbaar hebt en op welke locatie je de carport bouwt. De afmetingen bepalen is het laatste denkwerk voor je kunt beginnen met bouwen.

Als je besluit een carport te bouwen met een puntdak, dan heeft dat als bijkomend voordeel dat je daarmee meer opbergruimte creëert. Nadeel is misschien wel, je gaat dan een carport bouwen die wat prijziger is. Als je een van de zijkanten dichtmaakt, is de auto beschermd tegen weer en wind. Bovendien kun je dan een ladder of gereedschap ophangen aan de muur. Hoe meer muren je maakt, hoe minder je waardevolle spullen zichtbaar zijn.

Wil je een groene carport maken? Denk dan aan klimplanten. Door je carport te laten begroeien, maak je dat hij meer in de omgeving past.

Als je bij ons bouwtekeningen downloadt, merk je dat alles wat belangrijk is voor je een carport gaat bouwen op de tekeningen staat. Met een bouwtekening is een project als een carport bouwen eenvoudiger te realiseren. Zonder tekening is het lastiger. Vooral als je geen ervaren klusser bent, kun je het beste werken met degelijke bouwtekeningen. In ons pakket bouwtekeningen zijn tal van verschillende carports te vinden. Met de tekeningen kun je een geweldige carport bouwen.

Bouwtekeningen downloaden

Carport bouwen

Carport bouwen

Met welke materialen bouw je een carport?

Voor het bouwen van een carport heb je een heleboel verschillende materialen nodig. Alleen al over de palen die je gebruikt kun je nadenken. Zo zijn er bijvoorbeeld poeren (gemetselde palen) of houten palen. Kies je voor duurzaam, dan kies je waarschijnlijk voor de gemetselde versie. Metselen is jammer genoeg wel iets duurder dan houten palen. Voordeel is wel dat je dan weer voor jaren klaar bent.

Zelf een carport bouwen is sowieso goedkoper dan het overlaten aan een aannemer. Er zijn echter wel een paar kostenposten die je moet incalculeren. Een daarvan is de fundering. Een gemetselde carport heeft een andere fundering nodig dan een carport van hout.

Als je kiest voor de houten palen, dan zijn er ook nog eens verschillende houtsoorten. Zowel geïmpregneerde als hardhouten palen zijn beschikbaar. Ook hierbij geldt weer dat de meest duurzame variant (de hardhouten palen) iets prijziger is.

Als je de palen de grond in slaat, let dan vooral op het deel van de paal dat tussen de lucht en het grond blijft. Dit is de plek waar de houten palen de eerste houtrot vertoont. Een fundatie boven grondoppervlak van minimaal een centimeter of vijf helpt al.

Carport bouwen

Een carport bouwen, heb je een bouwvergunning nodig?

Helaas is het niet overal hetzelfde, per gemeente kunnen de regels voor bouwvergunningen verschillen. Het is dus slim om voor je gaat beginnen met een carport bouwen, de regels te checken in de gemeente waar je hem bouwt. Er zijn richtlijnen van VROM waarin staat dat van jouw grondoppervlak maximaal 40% bebouwd mag zijn. De maximale maat van de carport die je mag plaatsen kun je hiermee berekenen.

Als er bouwvergunning nodig is, vraag deze dan aan. Een carport bouwen die later weer afgebroken moet worden, daar zit je niet op te wachten.

Met de juiste bouwtekeningen kun je een prachtige carport bouwen. Onze bouwtekeningen helpen je daarbij. Wij verzamelden 10.000 bouwtekeningen van naast diverse carports ook bijvoorbeeld steigerhouten banken, konijnenhokken, kippenhokken, een bed of tafels. Als jouw carport staat, kun je doorgaan met het volgende doe-het-zelf project.

Maar, ga nu eerst maar aan de slag: ga zo’n handige carport bouwen!

Carport bouwen

Bouwtekeningen downloaden