Zelf een bureau maken

Een bureau maken hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Uiteraard moet je je wel eerst goed voorbereiden, maar als dat in orde is, is een bureau maken voor iedereen te doen.

Voor elk doe-het-zelfproject geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Ook voor een bureau maken gaat dat op. Met goede bouwtekeningen en een stappenplan is een bureau maken voor werkelijk iedereen een eenvoudige klus.

Ga je een bureau maken, dan heb je allereerst motivatie nodig. Als je genoeg gemotiveerd bent, bedenk dan dat je het bureau gaat maken, precies zoals je hem zelf hebben wilt. Een bureau kopen geeft nooit zoveel voldoening als er een zelf maken.

Bouwtekeningen downloaden

Een bureau maken vergt voorbereiding

Waar wil je een bureau voor maken? Maak je een kinderbureau of een bureau voor zakelijke doeleinden? Waar ga je het bureau neerzetten. Dat zijn maar wat zaken waar je rekening mee moet houden.

Daarnaast is het belangrijk dat je goed weet hoe groot het bureau moet worden. Als je eenmaal deze beslissingen genomen hebt, kun je tussen de bouwtekeningen gaan kijken welk bureau jij het mooist vindt. Voor elk gewenst bureau is een bouwtekening te vinden.

Als je niet goed weet waar je het bureau neer wilt zetten, dan is het slim om eerst de rest van de ruimte in te richten. Zo kom je niet voor onverwachte problemen, als een bureau dat net te groot is of een ander meubelstuk dat ineens niet meer in de ruimte past.

Bouwtekeningen downloaden

Een bureau maken, maar voor welk doel?

Je gaat een bureau maken, maar waar heb je dat bureau voor nodig? Heb je het nodig om grote tekeningen op te maken (daar moet je met het bepalen van de maat rekening mee houden) of slechts voor het neerzetten van een laptop.

Misschien gebruik je je bureau alleen voor pen en papier? Heb je bergruimte nodig in het bureau? Of wil je een ladekastje naast het bureau.

Wist je trouwens dat ook een kast maken helemaal niet moeilijk is? Als je de smaak van het klussen te pakken hebt, dan kun je de hele ruimte inrichten met zelfgemaakte meubelen.

Hoe je ook wilt dat het bureau eruit komt te zien, alles is mogelijk. Dit maakt dat je een bureau kunt creëren, precies zoals je voor ogen hebt. Je gaat een bureau maken waar je jaren plezier van hebt, omdat hij wordt zoals je zelf wilt.

Zelf een bureau maken, wat zijn de afmetingen?

Je hebt al bepaald waar je het bureau neer wilt zetten, meet goed uit hoe groot het bureau dan kan worden. Bepaal dus de maximale afmetingen.

Het is niet verstandig om het bureau de maximale maat te geven. Zorg altijd voor een beetje speling. Als de beschikbare ruimte precies twee meter is, maak het bureau dan minimaal tien centimeter kleiner. Een bureau dat precies past, zou weleens precies niet kunnen passen.

Met het kleinste verschil dat per ongeluk ontstaat, heb je direct een probleem. Het bureau van twee meter vijf kun je echt niet kwijt. Meer dan tien centimeter speling is misschien nog verstandiger. Ook is het verstandig om te werken met ronde maten. Zo kun je goed onthouden welke maten je nodig hebt.

Bouwtekeningen downloaden

Van welke materialen ga je een bureau maken?

Als je bepaalt van welk materiaal je een meubel gaat maken, kijk je eerst naar de rest van het interieur. Als alles in je kamer van steigerhout is, dan is het leuk om het bureau van hetzelfde hout te maken.

Er zijn veel soorten hout en er is nogal prijsverschil tussen de verschillende soorten. Massief hout is degelijk en duurzaam, maar wel wat prijziger in aanschaf.

Omdat je een bureau gaat maken waar je jarenlang plezier van hebt, is het misschien niet erg als het wat duurder is. Een bureau in de winkel kopen is immers veel duurder. Natuurlijk is wat je koopt naast afhankelijk van je smaak ook afhankelijk van het budget dat je te besteden hebt.

Bouwtekeningen downloaden

Bouwtekeningen helpen bij een bureau maken

Natuurlijk kun je een bureau uit de vrije hand maken. Hou er wel rekening mee dat je dan veel tijd kwijt bent. Met een degelijke bouwtekening is het mogelijk volgens een stappenplan heel eenvoudig een bureau te maken. Dit maakt dat bouwtekeningen de voorkeur genieten.

Met een pakket bouwtekeningen kun je veel meer doe-het-zelfprojecten aangaan. Misschien heb je na het bureau maken de smaak wel te pakken. Hebben je kippen geen degelijk kippenhok? Denk dan over zelf een mooi kippenhok maken.

Altijd al willen schilderen? Zelf een schildersezel maken kun je ook.

En wil je nog ingewikkeldere projecten, ga dan zelf een schuur maken of een carport bouwen. Voor elk mogelijk project is een tekening beschikbaar.

Of een bureau maken van kant-en-klaar gezaagde planken

Met de bouwtekeningen ga je zelf een bureau maken. Voordeel is dat je met een goede tekening het hout op maat kunt kopen. Je kunt het zelfs al vooraf allemaal laten zagen op de maten die je nodig hebt.

Met de planken waarmee je thuiskomt is een bureau maken bijna een eenvoudig bouwpakket. In elkaar zetten is een fluitje van een cent.

Met de bouwtekeningen weet je ook precies hoeveel hout je nodig hebt, wat zorgt voor een besparing. Je koopt immers niet snel te veel. Krijg je niet direct zin om aan de slag te gaan met een bureau maken?

Bouwtekeningen downloaden